ПРЕДСТАВЉЕН РАД ПОЉОЧУВАРСКЕ СЛУЖБЕ
1.3.2011

Градска општина Палилула као одговорна организација локалне самоуправе града у служби грађана, промовисала је почетак рада на пројекту – “рад пољочуварске службе”. Овим поводом, у сали Нишког културног центра, представници Управе за пољопривреду и развој села, одржали су презентацију пројекта за председнике Савета грађана са територије општине Палилула, чланове пољопривредних удружења и одборнике са сеоског подручја општине Палилула. О програму рада пољочуварске службе и сарадњи са грађанима на територији Градске општине Палилула говорио је Борис Петров, дипломирани инжењер пољопривреде и агроекономије и Бобан Микић, члан Већа општине Палилула.

Како су истакли, ова служба има за циљ да унапреди безбедност усева и засада на сеоском подручју, као и да се стара о очувању животне средине. По речима Бориса Петрова, циљ је да се на пољопривредном земљишту уведе ред и смање штете на газдинствима. Управа за пољопривреду Града Ниша потписала је уговоре са седам пољочувара који су изабрани на јавном конкурсу. Њих очекује веома тежак и одговоран задатак јер сваки од њих покриваће до 5.500 хектара пољопривредног земљишта. Сви пољочувари имају униформу, службену легитимацију, мотоцикл, двоглед и средства везе. Они долазе са територије коју покривају и добро познају тај терен. На овој радионици, Драган Петровић, руководилац пољочуварске службе, представио је Драгослава Тодоровића и Ивана Милојковића пољочуваре који ће радити на територији сеоског подручија у ГО Палилула. Сви они су добили свој реон који ће обилазити мотоциклима и о уоченим неправилностима обавештавати руководиоца и координатора пољочуварске службе. Иван Петковић, координатор пољочуварске службе, у својој презентацији учесницима скупа, објаснио је да ће новоснована служба радити под окриљем Јавног комуналног предузећа „Горица“.

Уколико затекну прекршиоца на делу - каже Петковић, пољочувари ће га фотографисати, узети изјаву од њега и написати записник, о чему ће за највише пет дана обавестити надлежне инспекције. Ако пољочувар примети штету или га о томе обавесте грађани, а не затекне починиоца, он обавештава координатора службе који оштећеном у року од два дана доставља записник. Очекује се да транспарентност у раду као и непосредна комуникација и добра сарадња заинтересованих страна, пољочувара и пољопривредника, оцењено је на овој презентацији, обезбеди остваривање постављених циљева пројекта. Овим састанак у општини Палилула, Управа за полјопривреду и развој села искористила је да упути позив-обавештење становницима Мрамора, Мраморског потока, Крушца, Доњег Власа, Габровца и Вукманова, који су власници земље од 6-8 класе а заинтересовани су да пошуме своје парцеле (црним бором и багремом) да на састанку могу потписати уговор и добити подршку Управе, која је носилац активности пошумљавања.